IEA: Dünya fosil yakıt talebi 2030’da zirveye ulaşacak
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), daha fazla elektrikli otomobilin yollara çıkması ve Çin ekonomisinin daha yavaş büyümesi ve daha temiz enerjiye yönelmesiyle, yatırımlarda rastgele bir artışa duyulan ihtiyacın ortadan kalkmasıyla, dünya fosil yakıt talebinin 2030 yılına kadar zirveye ulaşacağını belirtti.
Sanayileşmiş ülkelere danışmanlık yapan IEA’nın yıllık raporu, petrol üreticisi grup Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) 2030’dan sonra petrol talebinin artmaya devam edeceğini öngören ve trilyonlarca dolarlık yeni petrol sektörü yatırımlarına davet eden görüşüyle çelişiyor. .
Salı günü yayınlanan yıllık Dünya Enerji Görünümü’nde IEA, hükümetlerin mevcut politikalarına dayanan senaryosunun bu on yılda petrol, gaz ve kömür talebinde zirveler görebileceğini ve bunun ilk kez gerçekleştiğini söyledi.
IEA İcra Direktörü Fatih Birol şunları söyledi: “Dünya çapında temiz enerjiye geçiş yaşanıyor ve durdurulamaz. Bu bir ‘eğer’ meselesi değil, sadece ‘ne kadar yakında’ meselesi ve ne kadar erken olursa herkes için o kadar iyi Hükümetler, şirketler ve yatırımcılar temiz enerjiye kararlıdır.” “Enerji geçişlerini engellemek yerine arkasında durmaları gerekiyor” dedi.
IEA raporunda ayrıca, fosil yakıtlara yönelik mevcut talebin, Paris Anlaşması’nın ortalama küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat derece ile sınırlandırma hedefine ulaşmak için çok yüksek kalacağını da belirtti.
Açıklamada, “Bu risk yalnızca bir yıl süren rekor sıcaklıkların ardından iklimin etkilerini kötüleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda aşırı hava olaylarının daha az olduğu daha serin bir dünya için inşa edilen enerji sisteminin güvenliğini de zayıflatıyor” denildi.
Çin’in rolü değişiyor
IEA ayrıca Çin’in rolünü, enerji talebindeki büyümenin değişmesinde temel etken olarak görüyor.
Raporda, Çin’in son 10 yılda küresel petrol kullanımındaki artışın neredeyse üçte ikisini oluştururken ekonomik büyümenin arkasındaki ivmenin azaldığı ve ülkenin “temiz enerji santrali” olduğu belirtildi.